μοναδικά

Αριστουργήματα

Συνολικά τα εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι κορυφαία  έργα τέχνης, παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής εξέλιξης του ιερού του Διός στην Ολυμπία, καθώς και της λαμπρής πορείας της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Νίκη Του Παιωνίου

Έργο ορόσημο της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής τέχνης. Το περίφημο άγαλμα του γλύπτη Παιωνίου συνιστά την παλαιότερη γνωστή Νίκη μνημειακών διαστάσεων στην ελληνική τέχνη και χαρακτηριστικό παράδειγμα του Πλούσιου Στυλ.

Ερμής του Πραξιτέλη

Ανάμεσα στα κυριότερα εκθέματα του Μουσείου είναι το άγαλμα που απεικονίζει τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο θεό, να κρατά στο αριστερό του χέρι τον μικρό Διόνυσο, θεό του θεάτρου, της έκστασης του αμπελιού και του γλεντιού. Μετά από εντολή του Δία, ο Ερμής μεταφέρει τον μικρό ετεροθαλή αδερφό του στις νύμφες της Βοιωτίας, αδερφές της Σεμέλης, μητέρας του Διόνυσου, για να τον αναθρέψουν. Είναι ένα εκπληκτικό έργο τέχνης που επέζησε από την κλασική αρχαιότητα, ένα άγαλμα αντιπροσωπευτικό της ελληνικής ομορφιάς και δεξιοτεχνίας.

Δίας και Γανυμήδης

Πήλινο αγαλμάτιο, σύμπλεγμα μορφών Δία και Γανυμήδη. 

Ο Δίας, κρατώντας μια ράβδο και βαδίζοντας προς τα αριστερά, με πτυχωτό ένδυμα, μεταφέρει τον Γανυμήδη, τον νεαρό πρίγκιπα της Τροίας, στον Όλυμπο για να τον κάνει οινοχόο των θεών.

Ο Γανυμήδης κρατά έναν κόκορα, ερωτικό σύμβολο. Το σύμπλεγμα αποτελούσε κοσμούσε τη στέγη ενός κτιρίου ως κεντρικό ακρωτήριο, όπως μαρτυρά  το τριγωνικό αετωματικό τμήμα της βάσης του.

Εξαιρετικό παράδειγμα αγάλματος από τερακότα (ψημένη γη) μεγάλης κλίμακας της αρχαιότητας. Ευτυχής συγκυρία η πολύ καλή κατάσταση διατήρησής του.

Προέρχεται από εργαστήριο της Κορινθίας (470 π.Χ.).

Σκηνή κενταυρομαχίας σε χάλκινο έλασμα

Χάλκινο έλασμα με σφυρήλατη μυθολογική παράσταση. Απεικονίζονται δύο Kένταυροι που προσπαθούν να χώσουν στη γη το μυθικό βασιλιά των Λαπιθών (Καινέα), προκειμένου να τον καταβάλλουν. Χρονολογείται γύρω στο 630 π.X.

Χάλκινη λαβή λεκάνης

Λαβή χάλκινης λεκάνης με δύο λιοντάρια που κατασπαράσσουν ελάφι. Εντυπωσιάζει η σύνθεση εμπνευσμένη από την άγρια πανίδα με συμβολικές υποδηλώσεις και προεκτάσεις. Περίπου 480 π.Χ.


Χάλκινο άλογο από τέθριππο

Χυτό χάλκινο αγαλματίδιο αλόγου με εντυπωσιακές ανατομικές λεπτομέρειες. Φαίνεται ότι ήταν το αριστερό εξωτερικό άλογο μιας μικρής τετράδας, που πιθανότατα προσφέρθηκε στον Δία είτε από νικητή αρματοδρομίας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για μια νίκη σε αρματοδρομία (περίπου 470 π.Χ.).