Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Το κτίριο που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Ιστορίας των  Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 και ήταν ένα από τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία στην Ελλάδα. 

Εδώ, οι καλλιτεχνικοί και ιστορικοί θησαυροί της Ολυμπίας, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη του Παιονίου, η γλυπτική διακόσμηση του ναού του Διός και δεκάδες ακόμη ευρήματα των συστηματικών ανασκαφών που ήταν σε εξέλιξη από το 1875 με ευθύνη του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στεγάστηκαν για πρώτη φορά. 

Αυτοί οι θησαυροί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 εκτίθενται στο «Νέο» Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Το Συγγρείο (Παλιό) Μουσείο Ολυμπίας, μετά από μια επίπονη διαδικασία αναστήλωσης και ανοικοδόμησης, ανακαινίσθηκε χάρη στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, με τη μοναδική και απαράμιλλη μεγαλοπρέπεια και ομορφιά του. 

Σε αυτό το δεύτερο στάδιο της μακρόχρονης ιστορίας του, το μουσείο, μέσω της έκθεσής του, πραγματεύεται σημαντικά κεφάλαια – ορόσημα της χιλιόχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων (αλλά και των Πυθιών, των Ίσθμιας, της Νεμέας και των Παναθηναίων) όπως: η προϊστορία του το άθλημα, η έναρξη των αγώνων στην Ολυμπία, ο Δίας και η λατρεία του, η Ήλιδα και ο ρόλος της στη διοργάνωση των αγώνων και την προετοιμασία των αθλητών, οι αγώνες των γυναικών το πρόγραμμα των αθλημάτων, τα βραβεία, οι νικητές των αγώνων κ.λπ.  

Τα τεχνουργήματα προέρχονται από το Ιερό της Ολυμπίας αλλά και από τις συλλογές πολλών ελληνικών μουσείων που συμπεριλήφθηκαν στη μόνιμη έκθεση ως δάνεια.

Χάλκινο ενεπίγραφο αγαλμάτιο Διός, ανάθημα στο Ιερό της Ολυμπίας (Ολυμπία, Μουσείο Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Β 5778+Β5500), περίπου 470 π.Χ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο