εκδηλώσεις

Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής. Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας διοργάνωσε έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο περιστύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Το θέμα της έκθεσης είχε τίτλο “Πλαστικά σχήματα / οι ζωές μας” και περιλάμβανε έργα των καλλιτεχνών Pankaj Guru, Priyanka Guptal και Eleni Stoelinga – Tsiapara.

Περισσότερα εδώ 

..περισσότερα ...

2023

Τσουνάμι. Μουσικό Θέατρο

«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις των λέξεων, τη μυστική κίνησή τους, είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα αισθανθούν όλα αυτά;» — Λευκάδιος Χερν

Ιαπωνία και Ελλάδα, δυο πολιτισμοί συνομιλούν στο νέο έργο μουσικού θεάτρου με τίτλο Τσουνάμι που παρουσιάζεται σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου. Με όχημα τον λόγο, την πρωτότυπη μουσική –που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές– και τον χορό, το έργο προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας.

Η παράσταση ανέβηκε στις 23 και 24 Ιουλίου 2023, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο της δράσης του ΥΠ.ΠΟ. “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”

 

2024

Αντιχήσεις! Σύγχρονη ελληνική τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας έκθεση με έργα των εικαστικών Γιάννη Αδαμάκου ζωγράφου, Κώστα Βαρώτσου γλύπτη, Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφου, Νίκου Κασκούρα ζωγράφου & γλύπτη, Αγγέλικας Κοροβέση γλύπτριας, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου ζωγράφου, Μαρίτσας Τραυλού γλύπτριας & κεραμίστριας και Νίκου Τουμαζάτου ζωγράφου.

Οι δημιουργοί έχουν στενούς δεσμούς και τρέφουν σεβασμό για την Ηλεία. Με τα έργα τους αφηγούνται τον πολιτισμό του τόπου μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική προσέγγιση και ματιά.

Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου -31 Ιουλίου 2024 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 8π.μ – 20μ.μ

2021

6η Έκθεση Κεραμικής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής Πάτρας και η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη, συνδιοργάνωσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας την 6η Έκθεση Κεραμικής από 12/6/2021 έως 26/9/2021.

2022

Αποτύπωμα. Παράσταση χορού.

Το Αποτύπωμα διαπραγματεύεται τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας. Η παράσταση παρουσιάστηκε στις 10 και 11 Αυγούστου 2023, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας.

2021

Εγκαίνια του έργου «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που αφορά στην ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την 10 Νοεμβρίου 2021 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πολλών Υπουργών της Κυβέρνησης, βουλευτών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων Αρχών και Φορέων του τόπου.

2021

Υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Την παραμονή της Tελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» (18.10.2021), οι δήμαρχοι της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, της ΄Ηλιδας Γιάννης Λυμπέρης και της Σπάρτης Πέτρος Δούκας, συγκεντρώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας για να υπογράψουν τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο των Ολυμπιακών Αγώνων ως σύμβολο ειρήνης και ενότητας. Το κείμενο συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας μπροστά από το Ναό της Ήρας, στην Ολυμπία.

Στιγμιότυπο από την γενική πρόβα η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της Τελετής με την παρουσία κοινού και δημοσιογράφων.

#ancientolympia
Μετάβαση στο περιεχόμενο