Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Εδώ εκτίθενται μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαία έργα τέχνης του κόσμου, πολλά από τα οποία χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Τα εκθέματα παρουσιάζουν τη μακρά και συναρπαστική ιστορία του πιο φημισμένου ιερού της αρχαιότητας, του πανελληνίου ιερού του Διός, πατέρα θεών και ανθρώπων όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

ολυμπία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας.

Η έκθεση περιέχει επίσης σπουδαία αριστουργήματα από τη μακρά ιστορία της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και ενδιαφέροντα αντικείμενα που γέννησε η τέχνη χιλιάδων ετών στον ελλαδικό χώρο.
Τα έργα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά ενταγμένα σε θεματικές ενότητες, από την προϊστορική ως την ρωμαϊκή εποχή.

πολύτιμα
Ανάμεσα στα πολλά και πολύτιμα εκθέματα, αξιοσημείωτη είναι η συλλογή γλυπτών για την οποία είναι διάσημο το μουσείο, η συλλογή χαλκίνων, η πλουσιότερη του είδους της στον κόσμο και η μεγάλη συλλογή από έργα πηλοπλαστικής.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα αντιπροσώπευαν την ειρήνη και την ευγενή άμιλλα. Η Ολυμπία ήταν τόπος ιδιαίτερης θρησκευτικής και ιδεολογικής σημασίας.

Αυτά τα ιδανικά και οι αξίες αναβιώνουν στην εποχή μας.

Μέσα από τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα που κάποτε κοσμούσαν το ιερό, οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν τα  ιδανικά και να εμπνευστούν από τα ίδια στοιχεία που συγκινούσαν τους αθλητές και προσκυνητές στην αρχαιότητα. 

 

αριστουργήματα

Η Ολυμπία, ευρισκόμενη στην περιοχή της Ηλείας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη όπου ανιχνεύονται οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού.

Νίκη του Παιωνίου

Έργο ορόσημο της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής τέχνης, αυτό το περίφημο άγαλμα, είναι η παλαιότερη γνωστή μνημειακή Νίκη στην ελληνική τέχνη και χαρακτηριστικό παράδειγμα του Πλούσιου Στυλ.

Θηλυκός γρύπας

Μεγάλο χάλκινο ανάγλυφο φύλλο. Μια θηλυκή γρύπας απεικονίζεται να θηλάζει το μικρό της, μόλις ορατό κάτω από την κοιλιά της (Β 104). Το μάτι του μυθικού όντος είναι ένθετο από ελεφαντόδοντο. Οι διακοσμητικές λεπτομέρειες αποδίδονται με σφυρηλάτηση και κουκκίδες. Πιθανόν διακοσμούσε κάποιο αρχιτεκτονικό μέλος, ή να αποτελούσε επένδυση σε κάποιο ξύλινο αντικείμενο ή έπιπλο. Πρόκειται για εξαίσιο δείγμα της αρχαϊκής ελληνικής τέχνης, προϊόν κορινθιακού εργαστηρίου (630-620 π.Χ.).

Ο Απόλλωνας από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δία

Ο θεός Απόλλωνας, αόρατος στους πρωταγωνιστές της Κενταυρομαχίας, είναι το κεντρικό πρόσωπο της σύνθεσης που παρουσιάζεται στο δυτικό αέτωμα του ναού του Διός, που κάποτε έστεκε πάνω από τα κεφάλια των προσκυνητών. Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός του φωτός και της λογικής καθορίζει την έκβαση της δραματικής πάλης μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων, μεταξύ ανθρώπου και θηρίου.

μην χάσετε...

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Κάποτε η παλιά δημοτική αγορά της πόλης του Πύργου και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη δυτική Πελοπόννησο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου σας προσκαλεί να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από έργα τέχνης και εκθέματα διαφορετικού είδους των υλικών. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία.

Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ήλιδας

Επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ήλιδας, της μεγαλύτερης πόλης της αρχαιότητας της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσας της ομώνυμης πόλης-κράτους που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του μεγάλου πανελλήνιου φεστιβάλ προς τιμήν του Δία στην Ολυμπία.

Ο Ναός Του Επικούριου Απόλλωνα

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα ανεγέρθηκε κοντά στην αρχαία πόλη της Φιγαλείας από τους κατοίκους της, μεταξύ των ετών 420-400 π.Χ. Είναι έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Ικτίνου που σχεδίασε παλαιότερα τον Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο Ναός έχει πολλά μοναδικά στοιχεία που έκαναν το οικοδόμημα πολύ εντυπωσιακό. Ήδη στην αρχαιότητα θεωρούνταν από τους ωραιότερους ναούς της Πελοποννήσου. Εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986

Το Κάστρο Χλεμούτσι στη Κυλλήνη

Χτισμένο το 1220-1223 από τον Φράγκο ιππότη και ηγεμόνα Godefroid I Villeardouin σε στρατηγική τοποθεσία, το κάστρο προστάτευε την πρωτεύουσα Ανδραβίδα, το λιμάνι της Γλαρέντζας και φυσικά το παλάτι του Οίκου των Βιλλεαρδουίνων που βρισκόταν εντός των τειχών του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησίμευσε ως το ισχυρότερο φρούριο του Φραγκικού πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Αγοράστε το ηλεκτρονικό εισιτήριό σας

εισιτήριο
Μετάβαση στο περιεχόμενο